Ενας συνοπτικός οδηγός για τη σήμανση των ελαστικών

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το νέο σύστημα σήμανσης ελαστικών της ΕΕ φροντίζει για την τυποποίηση της αντίληψης του πελάτη για την οικονομία καυσίμου, το κράτημα στο βρεγμένο και την απόδοση φρεναρίσματος καθώς και τον εξωτερικό θόρυβο.  

Με άλλα λόγια σας προσφέρει τη δυνατότητα να παίρνεται περισσότερο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιο ελαστικό είναι κατάλληλο για εσάς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ

Είναι σαφείς και περιεκτικές και μοιάζουν με τις γνωστές ετικέτες ενεργειακής απόδοσης, όπου Α σημαίνει την ανώτατη απόδοση και G σημαίνει την κατώτατη.

Ακόμα σε όλα τα ελαστικά θα υπάρχει η ίδια ετικέτα προκειμένου η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών μοντέλων να γίνεται εύκολα και γρήγορα.

 


 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ 

Αντισταση Κυλισης / Οικονομια Καυσιμου

Το ελαστικό κατά την κύλισή του παραμορφώνεται και εκλύει ενέργεια. Αποτελεί μία από τις πέντε δυνάμεις που αντιτίθεται στην κύλιση ενός οχήματος.

Η ενέργεια που χάνεται με τον τρόπο αυτό είναι γνωστή σαν αντίσταση κύλισης και επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όταν μειώνεται η αντίσταση κύλισης, το ελαστικό καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, λιγότερα καύσιμα και – κατά συνέπεια – παράγει λιγότερο CO2.

Πρόκειται για μία περίπτωση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Οι επιδράσεις διαφέρουν σε διαφορετικά οχήματα και ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, αλλά η διαφορά μεταξύ της κατηγορίας G και της κατηγορίας A για όλο το σετ των ελαστικών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου μέχρι και 7.5%.

 

Το κρατημα στο βρεγμενο δρομο

Τα ελαστικά με κορυφαίο κράτημα στο βρεγμένο προσφέρουν μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε ολισθηρούς δρόμους , κάτι ουσιώδες για την ασφάλειά σας όταν οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο.
Αυτές οι διαβαθμίσεις μετρώνται με βάση την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο μετά από φρενάρισμα στο βρεγμένο από 80χλμ. /ώρα. Η διαφορά μεταξύ των Α και G είναι 18 μέτρα (τέσσερα μήκη οχημάτων).

 

Ο εξωτερικος θορυβος

noise tcm2144-115112Η διαβάθμιση του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού εκφράζεται σε decibel (dB) και συνδυάζεται από το σύμβολο ενός, δύο ή τριών ηχητικών κυμάτων στην ετικέτα.

Ένα κύμα σημαίνει κορυφαία απόδοση και – όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς – τρία σημαίνει τη χαμηλότερη.

Και μάλιστα οι τρεις γραμμές είναι το όριο που ισχύει σήμερα, ενώ οι δύο αντιστοιχούν στη μελλοντική νομοθεσία και η μία είναι 3dB ακόμα πιο χαμηλά. Και όσο ποιο αθόρυβο το ελαστικό, τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι.